Лікарняні каси як альтернатива медичного страхування

Представники обласної влади підтримують відродження лікарняних кас. Вкладаючи щомісяця у лікарняну касу по 25 гривень, людина при потребі гарантовано отримає гроші на лікування, а також весь пакет послуг у всіх медзакладах Рівненщини.
Членам лікарняних кас не доводиться шукати кошти й на діагностування, планове обстеження, лікування та реабілітацію.
Цей досвід практикують на ВАТ «Рівнеазот», де на засадах добровільного членства функціонує «Лікарняна каса працівників хімічної промисловості». До неї входять 98 відсотків робітників і навіть члени їхніх сімей.
Діє на Рівненщині й громадська організація «Лікарняна каса Рівненської області». Її членами  є понад 7 тисяч жителів краю. Якщо їх побільшає, каже Юрій Кічатий, є перспектива не лише лікувати, а й купувати обладнання та створювати окремі медбази для членів лікарняних кас. На думку заступника голови облдержадміністрації, це також допоможе поліпшити матеріально-технічне забезпечення сільських ФАПів та зацікавити фахових медиків.
Юрій Кічатий вбачає у лікарняних касах прототип добровільного медичного страхування, яке в найближчій перспективі впроваджуватимуть в Україні. Аби Рівненщина не пасла задніх, до медичних реформ в області готуються розширенням мережі лікарняних кас. Для цього вже проведено «круглий стіл» за участю районних медиків та обговорено перспективи розширення мережі лікарняних кас.

Тамара ПОПОВА,
за інформацією прес-служби Рівненської ОДА